Afgelopen projecten

04-05-2021 Herdenkingsconcert Houten

Op 4 mei 2021 verzorgden wij in samenwerking met het 4 en 5 mei Comité Houten, de Gemeente Houten en de Protestantse Gemeente Houten weer ons traditionele Herdenkingsconcert. Op het programma stonden werken die als thema’s verlies, troost en eeuwige rust hebben. We zongen o.a. enkele delen uit de Missa Pro Defunctis (of: Requiemmis) van Tomas Luis de Victoria, Out of the Deep van John Rutter en Eternal Rest van James Whitbourn. Met dit concert werd de Dodenherdenking op passende en muzikale wijze afgesloten.
M.m.v. Gadze Heeres, cello en Arjan Veen, vleugel en orgel.

Vanwege de coronamaatregelen zong het koor in minimale bezetting en was het concert helaas niet toegankelijk voor publiek. Het werd live uitgezonden via kerkdienstgemist.nl.

programmaboekje

04-05-2019 Herdenkingsconcert Houten

Ons afgelopen Herdenkingsconcert hebben wij voor het eerst gegeven in Houten, in de O.L.V. ten Hemelopneming. Onder de titel Lux Aeterna zongen we diverse koorwerken met als thematiek licht en troost bij verlies. In het Lux Aeterna van Edward Elgar klonk het eeuwige licht door in de warme harmonieën van de muziek. In Wie liegt die Stadt so wüst van Rudolf Mauersberger hoorde je de wanhoopskreet na het bombardement op de Duitse stad Dresden: 'Warum! Warum willst Du unser so gar vergessen!'. Het Requiem dat Eliza Gilkyson schreef voor de slachtoffers van natuurgeweld bad om hulp in de donkerste momenten van het leven en met het In Paradisum van Gabriël Fauré wierpen we een blik voorbij de grens van leven en dood.

programmaboekje

 

04-05-2018 Herdenkingsconcert Zeist

Dit jaar was ons Herdenkingsconcert weer waar we zes jaar geleden begonnen zijn: in de Noorderlichtkerk in Zeist. We zongen het Requiem van Maurice Duruflé. Dit Requiem is een absoluut meesterwerk in de geschiedenis van de klassieke muziek. Het is geheel gebaseerd op Gregoriaanse melodieën en heeft een zeer doorwrochte zelfstandige orgelpartij. Duruflé droeg dit werk op aan zijn vader. Het is meer gedacht als 'Mis van de levenden' dan als 'Mis van de doden':  een gebed om vrede in onze tijd. In het najaar zongen wij het Requiem in de St. Agathakerk in Lisse, in de serie orgelconcerten van de Stichting vrienden van het Adema-orgel. Op het programma stond tevens Salva Regina van Poulenc en enkele orgelwerken. M.m.v. Arjan Veen, orgel en Lieke van Oostenbrugge, sopraan.

programmaboekje

11-11-2017 Un Arco Iris

Kleurrijk als de regenboog: nieuwe koormuziek. In het najaar gaven wij in de concertserie van de Stichting Muziekpodium Grote Kerk Vianen een kleurrijk en uitdagend concert in samenwerking met organist en componist Reitze Smits. Wij voerden zijn speciaal voor Adveniat Musica geschreven Drie Kafka's uit. Reitze nam teksten van de Duitse schrijver Franz Kafka en is erin geslaagd het eigenzinnige, af en toe zelfs absurde karakter van deze teksten in de muziek tot klinken te brengen. Soms een donkere sfeer, dan weer een kwinkslag. Het komt allemaal voor in dit nog niet eerder uitgevoerde werk, waarvan de componist zelf de orgelpartijen voor zijn rekening nam. Het programma bestond verder uit kleurrijke werken voor koor van Francis Poulenc, Alfred Schnittke en Kurt Bikkembergs. Hedendaagse muziek die van het koor een waar schilderspalet maken! Door de medewerking van vibrafonist Coen Dijkstra kreeg de muziek een extra lichte tint.

Luister naar enkele highlights van dit bijzondere concert.

04-05-2017 Herdenkingsconcert Zeist

Vrede en eeuwige rust. Onder dit thema heeft Adveniat voor de vijfde maal een Herdenkingsconcert verzorgd. Dit jaar stond het Requiem van de hedendaagse Engelse componist John Rutter (geb. 1945) op het programma. De harmonieën die de eeuwenoude tekst omgeven zijn als een warme deken voor de luisteraar. Geen angst of oordeel, maar juist troost, licht en geborgenheid zijn de thema's die John Rutter muzikaal heeft willen weergeven. Het Requiem werd uitgevoerd met klein orkest, sopraansolo en orgel. Voorafgaand aan het Requiem zongen wij het achtstemmige a capella werk How they so softly rest van Healy Willan (1880-1968). Dit stuk heeft hij geschreven voor in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde koorleden van het Toronto Methodist Choir.

programmaboekje

09-09-2016 Sprankelende Virtuozen

In de muziek van Buxtehude, Bach en Händel zijn heel wat overeenkomsten te ontdekken. De meest in het oor springende overeenkomst is wel de virtuositeit. Virtuositeit die spreekt uit de snelle, sprankelende Alleluia’s in de cantate van Buxtehude en in Zadok the Priest van Händel, maar toch ook uit de lange, uitgesponnen lijnen in het Agnus Dei uit de Missa non sine quare van Kerll. Orgel- en koorwerken wisselden elkaar af in dit contrastrijke, sprankelende programma. M.m.v. Pim Schipper, orgel, Gwendolyn van Sijl en Lothar Blom, viool, en Lydia van den Brink, cello. Dit concert werd gegeven in de serie Wijkse Orgelklanken Zomerconcerten 2016.

programma

03-07-2016 Choral Evensong Wijk bij Duurstede

Bezinning, rust en koelte vond men op 3 juli in de monumentale Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. Vlak voor de zomervakantie kon men daar nog even genieten van prachtige koormuziek in de context van een Evensong. Op het programma stonden werken van Stanford, Howells, Wood en Gjeilo. Het uitbundige ‘My soul doth magnify the Lord’ tegenover het rustige ‘Ubi Caritas’, het gezongen psalmgebed en de bezinnende woorden maakten deze middag tot een moment om tot rust te komen, op de drempel van de zomerperiode.

programmaboekje

04-05-2016 Herdenkingsconcert Zeist

Veel oorlogsslachtoffers hebben hun leven gegeven in dienst van de vrede. Aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking brachten wij muziek ten gehore die in het teken staat van vrede door opoffering. De Duitse componist Rudolf Mauersberger schreef naar aanleiding van het bombardement op Dresden op 14 februari 1945 het treurmotet Wie liegt die Stadt so wüst. Het verdriet, de woede en de vertwijfeling te midden van de puinhopen zijn hierin duidelijk hoorbaar. Verder werden onder andere uitgevoerd Selig sind die Toten van Heinrich Schütz en Da Pacem Domine van Arvo Pärt.
Met medewerking van Pim Schipper, orgel.

programmaboekje

01-10-2015 Sweelinck en tijdgenoten

In dit najaarsconcert lieten wij werken horen van Jan Pieterszoon Sweelinck en zijn tijdgenoten. Sweelinck bewerkte het gehele Franse psalmboek tot geraffineerde motetten. Een aantal van deze psalmmotetten vormde het hart van dit concertprogramma. De invloed van Sweelinck bleef niet beperkt tot Nederland. Zijn leerling Scheidemann bracht zijn muziek mee naar Duitsland, waar het een hele generatie componisten inspireerde. Daarom voerden wij in dit programma ook (orgel)werken uit van Hassler, Weckmann en Tunder. Deze fijnzinnige oude muziek kwam bij uitstek tot haar recht in de monumentale Grote Kerk van Wijk bij Duurstede met zijn indrukwekkende Kiespenning-orgel.
Dit concert werd gegeven in de serie Wijkse orgelklanken zomerconcerten 2015.

programma

 

23-08-2015 Choral Evensong Leiden

Op zondagavond 23 aug 19.00 uur zongen wij een Choral Evensong in de Hooglandse Kerk in Leiden, met als thema "O vogel van de geest, vlieg".
Met Engelse koormuziek van o.a. Elgar, Brewer, Smith, Holst en Tippett.
Organist: Pim Schipper, liturg: Ds. Ad Alblas.

programmaboekje

05-07-2015 Choral Evensong Wijk bij Duurstede

Op zondagmiddag 5 juli verzorgde Adveniat Musica een Choral Evensong in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. In deze Evensong hebben we gekozen voor muziek die past bij de tijd van het jaar: de zomer. De tijd waarin de aarde haar rijkdom geeft zoals wordt bezongen in het Land van Edward Elgar. Het is ook de tijd waarin velen eropuit trekken. Psalm 121 wil ons vertrouwen geven in de bescherming van de Allerhoogste, waar onze reis ook naartoe zal gaan. Het Magnificat en Nunc Dimittis waren van de componist Herbert Brewer. In de intieme negrospiritual van Michael Tippett werd eveneens gezongen over bescherming. Het eigenzinnige werk van Gustav Holst Turn back o man  gaf ons een moment van bezinning aan het begin van de Evensong. Verder zongen we samen enkele bekende Engelse hymnes. Organist: Pim Schipper, liturg: Ds. Henk Kroese.

programmaboekje

04-05-2015 Herdenkingsconcert Zeist 

De Nationale Dodenherdenking werd ook dit jaar muzikaal voortgezet in een Herdenkingsconcert in de Oude kerk te Zeist. Adveniat Musica voerde het bekende Requiem van Maurice Duruflé uit.

M.m.v. Lieke van Oostenbrugge, sopraan, Nathan Tax, bariton en Pim Schipper, orgel.

programmaboekje

28-09-2014 Bloemlezing der Franse romantiek 

In dit concert kon men genieten van enkele highlights van de Franse romantiek. César Franck, geestelijk vader van de Franse romantiek, stond centraal in dit programma. Allereerst zongen we het monumentale eerste koraal. Verderop in het programma klonken zijn Pastorale en Cantabile voor orgel en het concert werd afgesloten met Psaume 150 voor koor en orkest. Rondom Franck hadden wij een aantal werken geprogrammeerd van zijn opvolgers. Zij staan stilistisch duidelijk in dezelfde sfeer, maar legden toch een heel eigen karakter in hun werk. U hoorde muziek van Duruflé, Fauré, Dupré en Gounod.
Organisten: Pim Schipper en Rienk Bakker. 

04-05-2014 Herdenkingsconcert Zeist 

Op 4 mei gaf Adveniat Musica in aansluiting op de Nationale Dodenherdenking een herdenkingsconcert in de Oude kerk te Zeist. Uitgevoerd werden ‘Da nobis pacem’ van Felix Mendelssohn Bartholdy en het bekende Requiem van Maurice Duruflé.

M.m.v. Inge van Keulen, sopraan, Jaap Roos, bariton en Pim Schipper, orgel.

programmaboekje

04-05-2013 Herdenkingsconcert Zeist 

In dit herdenkingsconcert brachten wij naast het bekende 'Requiem' van Fauré een tweetal Engelse werken ten gehore van de componisten Wesley en Howells. Muziek die deels ontstaan is in een oorlogssituatie (Howells schreef zijn anthem 'Like as the hart' op 8 januari 1941) en gaat over hoop en vertrouwen, maar ook angst en vertwijfeling. Elementen die voor mensen in een oorlogssituatie vaak aan de orde van de dag zijn.

Met Pim Schipper en Sander Booij, orgel, Isabelle Doodhagen, viool, Peter Paul van Beekum, bariton en Lieke van Oostenbrugge, sopraan.

programmaboekje

Poster herdenkingsconcert 04-05-2013